Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Προσομοιωτής διατροφής και άσκησης

Ο προσομοιωτής που θα εγκαταστήσετε είναι ένα υπέροχο παιχνίδι αλλά και εργαλείο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σημασία της σχέσης διατροφής και άσκησης, δηλαδή το περίφημο θερμιδικό ισοζύγιο.  Για να κατεβάσετε τον προσομοιωτή ακολουθείστε  αυτόν το σύνδεσμοΣτη συνέχεια εγκαταστήστε το λογισμικό στον υπολογιστή σας. 

Για να μπορέσει να λειτουργήσει όμως το πρόγραμμα θα πρέπει να έχετε εγκαταστημένο το πρόγραμμα  java. Αν δεν το έχετε κατεβάστε το από ΕΔΩ.
Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για το πως θα χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο δοκιμάζοντας όλες τις παραμέτρους που ταιριάζουν σε σάς.



1ος παράγοντας, ατομικά χαρακτηριστικά. 
1α: επιλέξτε μετρικό σύστημα για να μετρά σε κιλά, μέτρα κ.λ.π.
1β: επιλέξτε τα χαρακτηριστικά που θέλετε: Φύλο, , επίπεδο δραστηριότητας, ηλικία, ύψος βάρος, σωματικό λίπος. Στην εικόνα επιλέξαμε άνδρας, πολύ δραστήριο αγόρι ηλικίας 13 ετών και 10 μηνών, 1,70 ύψος, 80 κιλά βάρος με αρκετό λίπος, 20,6%.
1γ: οι δύο στήλες αντιστοιχούν στην καρδιακή δύναμη και στην καρδιακή κόπωση που στην πορεία του χρόνου, ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή αυξομειώνονται.
1δ: το ανθρωπάκι που ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή διογκώνεται ή  μαζεύει. 

2ος παράγοντας, η σχέση διατροφή και άσκησης
επιλέγουμε τροφές και τις βάζουμε στο πιάτο. Ανάλογα με το τι βάζουμε στο πιάτο, δίπλα υπάρχει μια στήλη που περιγράφει τι είδη τροφής καταναλώνει το άτομο και πάνω στην κορυφή φαίνονται οι συνολικές θερμίδες ανά ημέρα. Στην περίπτωσή μας το αγόρι παίρνει την ημέρα 3.341 θερμίδες (726 από λίπη, 1791 από υδατάνθρακες και 724 απο πρωτεΐνες)
εδώ επιλέγουμε δραστηριότητες και τις βάζουμε στο βιβλίο (το πρόγραμμα άσκησης που φτιάχνουμε). Σύμφωνα με τις επιλογές που κάναμε, οι συνολικές θερμίδες που θα κάψει το παιδί σε μια ημέρα θα είναι 3.801 θερμίδες που αναλύονται ως εξής: 1.781 θερμίδες για να λειτουργήσει το σώμα (τόσες θα έκαιγε αν ήταν μέρα -νύχτα ξαπλωμένος και ακίνητος), 1,203 θερμίδες επειδή το παιδί είναι ιδιαίτερα δραστήριο στην καθημερινότητά του και 817 θερμίδες καίει λόγω της άσκησης που επιλέξαμε.
Στην περίπτωση αυτή έχουμε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο, αυτά που ξοδεύει (3.801)είναι περισσότερα απο αυτά που παίρνει από τη διατροφή (3.341)

3ος παράγοντας, η αλληλεπίδραση άσκησης και διατροφής στην πορεία του χρόνου
3α, 3β, 3γ  πατάμε την εκκίνηση και βλέπουμε την πορεία αυτής της σχέσης μέσα σε διάστημα 2 χρόνων.

Εδώ βλέπουμε το τέλος της διαδρομής. Το αγόρι, δυο χρόνια μετά (με δεδομένο ότι δεν θα έχει ψηλώσει) θα χάσει κιλά, και στην ηλικία  των 15 ετώ και 10 μηνώ θα είναι πλέον 65 κιλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία

 Ακολουθείστε το σύνδεσμο   https://forms.gle/7JDR3VJzcHGNVG1R8   για να απαντήσετε στο 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία.  Οι απαντήσεις πρέπε...