Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Συμπεράσματα από τα ερωτηματολόγια για την αθλητική και διατροφική συμπεριφορά.

Γυμναστική : Γιατί οι έφηβοι δεν ασκούνται αρκετά | in.grΠαρακάτω εμφανίζονται τα αποτελέσματα δυο ερωτηματολογίων που δόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου πριν από λίγες ημέρες με θέμα 
1. τις αθλητικές και διατροφικές συνήθειες των μαθητών/τριών.
2. τις γνώσεις των μαθητών/τριων για τη διατροφή.
3.  την πρόθεση για υιοθέτηση αθλητικού τρόπου ζωής και υγιεινής διατροφής.

Στο πρώτο ερωτηματολόγιο συμμετείχαν 117 μαθητές, μαθήτριες από τους 156 που είναι η δύναμη του σχολείου.

Στο δεύτερο ερωτηματολόγιο για τις γνώσεις για τη μεσογειακή διατροφή συμμετείχαν 77 μαθητές/τριες.
Αφού μελετήσετε προσεκτικά τα αποτελέσματα καταθέστε τις απόψεις σας για τα αποτελέσματα αυτά κάτω στα σχόλια βάζοντας και το όνομά σας. 
Συμφωνείτε; με τι;
Διαφωνείτε; με τι;
Τι εντύπωση (αρνητική - θετική- αδιάφορη) σας προκάλεσαν τα αποτελέσματα;




Στο πρώτο ερωτηματολόγιο για το αθλητικό και διατροφικό προφίλ των μαθητών/τριών του σχολείου συμμετείχαν 117 μαθητές, μαθήτριες Τα αγόρια ήταν 61 και τα κορίτσια 57. 42 ήταν της Α' τάξης, 43 ήταν από την Β' τάξη και 32 ήταν από την Γ' τάξη.

Οι μαθητές/τριες κρίνοντας την αθλητική τους ικανότητα, το 64% (75 απαντήσεις) θεώρησε ότι είναι σε ένα μέτριο ικανοποιητικό επίπεδο, το 27% (32 απαντήσεις) ότι είναι σε υψηλό επίπεδο και το 8,5% (10 απαντήσεις) σε χαμηλό (2ο γράφημα)

Στο ερώτημα για το χρόνο άσκησης σε οργανωμένες δράσεις το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 80 μαθητές/τριες) δήλωσαν ότι  γυμνάζονται σε οργανωμένες δομές. 
Η συχνότητα της άσκησης για τους περισσότερους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική αφού τουλάχιστον  τρεις φορές την εβδομάδα και περισσότερο απάντησαν οι περισσότεροι/ες.
 Στο κάτω γράφημα φαίνονται οι οργανωμένες δράσεις των μαθητών/τριών όπου κυριαρχούν οι αθλοπαιδιές.


 
Στο ερώτημα για τη διάρκεια της οργανωμένης άσκησης (1ο γράφημα) οι περισσότεροι/ες δήλωσαν ότι διαρκεί από 1 ώρα και περισσότερο  (ποσοστό 80% περίπου).
Στο επόμενο ερώτημα (γράφημα 2ο) για άλλες αθλητικές δραστηριότητες η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών (90%) δήλωσε ότι έχει και άλλη κινητική δραστηριότητα.

Στο ερώτημα ποια ελεύθερη κινητική δραστηριότητα συνηθίζουν να ακολουθούν οι μαθητές/τριες,  το 54% συνηθίζει να περπατάει, το 14% παίζει με φίλους, το 13% κάνει ποδήλατο, το 17% κάνει κάτι άλλο.
Η συχνότητα της ελεύθερης κινητικής δραστηριότητας φαίνεται στο 2ο γράφημα και φανερώνει τον περιορισμένο χρόνο για ελεύθερη φυσική δράση (παιχνίδι)

Στο ερώτημα για τον σωματότυπο των μαθητών/τριών (1ο γράφημα) , οι περισσότεροι/ες δήλωσαν ότι προσεγγίζουν ικανοποιητικά  τον ιδανικό δείκτη μάζας σώματος. Οι αποκλείσεις είναι μοιρασμένες.
Στο ερώτημα για το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται για το σωματικό βάρος τους σε σχέση πάντα με το ιδανικό δείκτη (γράφημα 2ο) οι περισσότεροι/ες  δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι/ες.

Στο ερώτημα για τις γνώσεις για την υγιεινή διατροφή που έχουν αποκτήσει στο σχολείο από τα μαθήματα Φ.Α. και Οικιακής Οικονομίας, οι μαθητές δήλωσαν ότι γνωρίζουν ικανοποιητικά. (γράφημα 1ο)
Στο ερώτημα για τις διατροφικές τους συνήθεις , ο μεγαλύτερος όγκος των απαντήσεων τείνει προς το θετικό. (γράφημα 2ο)


Αναζητήθηκαν και περιγραφικές αναφορές των μαθητών/τριών  για το πώς μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους με βάση αυτά που έμαθαν στο σχολείο από το μάθημα της Φ.Α. και Οικιακής Οικονομίας. 
Στην εικόνα  εμφανίζονται τυχαίες και ενδεικτικές καταγραφές των μαθητών/τριών από τις  100 συνολικά απαντήσεις.

Στο ερώτημα για το τι γνωρίζουν για τη ζάχαρη, τυχαίες απαντήσει παραθέτονται στην πιο πάνω εικόνα από τις 98 συνολικά απαντήσεις.

Στο ερώτημα  για το πρωινό ως σημαντικό γεύμα για τους μαθητές, οι περισσότεροι (65%) δήλωσαν ότι τρώνε πρωινό πριν έρθουν στο σχολείο, ενώ σοβαρό είναι το ποσοστό των μαθητών/τριών που δεν είναι τόσο συνεπείς στο πρωινό στο σπίτι.  (γράφημα 1ο)
Στο δεύτερο γράφημα αποτυπώνεται οι fast food συνήθειες των μαθητών. Οι περισσότεροι/ες δήλωσαν  ότι τρώνε πολύ σπάνια fast food φαγητό (61%)

Στο ερωτηματολόγιο για τη Μεσογειακή διατροφή ζητήθηκαν οι απόψεις των μαθητών για  τη Μεσογειακή διατροφή. Από τις απαντήσεις φάνηκε ότι οι μαθητές/τριες είχαν γενικά μια θετική άποψη για αυτή τη διατροφή.
Τυχαίο δείγμα των απαντήσεων φαίνονται στην παραπάνω εικόνα.

Στο ερώτημα κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει στο μάθημα για τη Μεσογειακή Διαστροφή (1ο γράφημα) στην κλίμακα από το 1-10 φαίνεται  ότι έχουν επηρεαστεί θετικά.
Στο ερώτημα κατά πόσο σκοπεύουν στο μέλλον να υιοθετήσουν ένα τέτοιο διατροφικό μοντέλο (2ο γράφημα) στην κλίμακα από το 1-10 και πάλι η απάντηση ήταν θετική καθώς, όπως φαίνεται από το γράφημα, η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής δηλώνεται ότι είναι πολύ πιθανή.

Στα σύνθετα ερωτήματα κατά πόσο οι γνώσεις που αποκτήθηκα για την άσκηση, τη διαστροφή και την αθλητική απόδοση πρόκειται  να επηρεάσουν α) για να μπορούν να διαμορφώσουν ένα ατομικό πρόγραμμα άσκησης: στο γράφημα φαίνονται μάλλον θετικές τάσεις, β) για την αποφυγή ανθυγιεινών τροφών: στο γράφημα φαίνονται μάλλον μέτριες τάσεις και γ) για την υιοθέτηση ενός αθλητικού τρόπου ζωής:  στο 1ο γράφημα φαίνονται ιδιαίτερα θετικές τάσεις των μαθητών/τριών.

Στο 2ο γράφημα φαίνεται μια ξεκάθαρη θετική άποψη των μαθητών/τριών ότι η αθλητική απόδοση εξαρτάται από το συνδυασμό προσπάθειας, διατροφή και φυσικών ικανοτήτων. 

6 σχόλια:

  1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΚΤΙΚΑ. ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.
    ΦΥΣΙΚΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα της έρευνας. Είναι ευχάριστο που τα περισσότερα παιδιά αθλούνται και προσπαθούν να προσέχουν τι τρώνε.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΖΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε ότι η νεολαία αθλείται και επιλέγει την υγιεινή και μάλιστα μεσογειακή διατροφή. Η άσκηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, εφόσον η συχνότητα της είναι τρεις φορές και πάνω,με διάρκεια μάλιστα πάνω της μία ώρας, συνοδεύεται από την κατάλληλη διατροφή αλλά και από ελεύθερη κινητική δραστηριότητα. Θα ήταν πραγματικά κατόρθωμα αν το ποσοστό κατανάλωσης fast food ανταποκρίνεται σε ρεαλιστική απεικόνιση. Υποθέτω ότι το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο όπως και εκείνο που αναφέρεται στην ικανοποίηση από την εικόνα και το σωματικό βάρος. Τέλος όσο αφορά την διατηρηση της μεσογειακή διατροφής και την κατάκτηση γνώσεων για την οργάνωση ενός προγράμματος άσκησης είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειες του σχολείου και της κοινωνίας . Μορφακιδου Αγάθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον έρευνα. Είναι ωραίο να συγκρίνεις τις συνήθειες σου με τις συνήθειες τον υπόλοιπον νέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η εντύπωση μου ήταν θετική καθώς είδα ότι οι περισσότεροι νέοι νοιάζονται για την εμφάνιση τους και για αυτό καθιερώνουν υγιεινή διατροφή και άθληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ενδιαφέρον ερευνά και περισσοτερο ενδιαφεροντα τα αποτελεσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία

 Ακολουθείστε το σύνδεσμο   https://forms.gle/7JDR3VJzcHGNVG1R8   για να απαντήσετε στο 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία.  Οι απαντήσεις πρέπε...