Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Κάπνισμα και εφηβεία.

Τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά…με το τρίτο να αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο των γονιών που έχουν παιδιά στην εφηβεία.
paidiatriki.gr » Ευαισθητοποίηση της οικογένειας με στόχο την ...Τις περισσότερες φορές η έναρξη αυτών των συμπεριφορών τοποθετείται κάπου εκεί ανάμεσα στα 13 με 18.
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι όσο πιο μικρός( πχ 13χρ. αντί 17χρ) κάποιος αρχίσει, για παράδειγμα το τσιγάρο, τόσο πιο συστηματικός και βαρύς καπνιστής θα είναι στην ενήλικη ζωή του.
Τα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι ένας στους δυο μαθητές ηλικίας 13-18 ετών αναφέρει ότι έχει καπνίσει έστω μια φορά.
Συστηματικά καπνίζει ένας στους 5 μαθητές (19,9%), ενώ ένας στους δέκα (10,5%) καπνίζει τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα.
Ο αριθμός των καπνιστών τριπλασιάζεται από τα 13-14 στα 15-16 και πενταπλασιάζεται στην ηλικία των 17-18 ετών όπου καπνίζει συστηματικά σχεδόν ο ένας στους 3 εφήβους (32,4%).

Κάπνισμα και καρκίνος: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις - BORO ...Όμως τι οδηγεί τους εφήβους να ξεκινήσουν το κάπνισμα;

Παρακάτω αναλύονται όλοι οι λόγοι που ένα παιδί στην εφηβεία μπαίνει στο φαύλο κύκλο του καπνίσματος που θα το στιγματίσει σε όλη του τη ζωή καθώς και οι συνέπειες που έχει το κάπνισμα στην υγεία, σωματική και όχι μόνο.

1. Οι Καπνιστές γονείς, είναι μια πανίσχυρη εικόνα που συνήθως τη μιμούνται

  τα παιδιά στη φάση της εφηβείας

Εφηβεία και κάπνισμα |2. Οι σημαντικοί "άλλοι", οι φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον που δίνουν το παράδειγμα: άλλη μια πανίσχυρη εικόνα που μιμούνται τα παιδιά

3. Η Διαφήμιση – κοινωνικά πρότυπα: άλλη μια πανίσχυρη εικόνα που μιμούνται τα παιδιά και προσπαθώντας να μοιάσουν στα κοινωνικά πρότυπα.
Κάπνισμα στην εφηβεία; - 4moms

4. Το επίπεδο εκπαίδευσης – χαμηλότερη εκπαίδευση, όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο πιο πιθανό είναι να καπνίζει ένα παιδί στην εφηβεία. Υπάρχουν άπειρες έρευνες που συνδέουν το κάπνισμα και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές με την εγκατάλειψη του σχολείου.

5. Το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο: όσο πιο οικονομικά εξαθλιωμένο είναι το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσει το κάπνισμα στην εφηβεία. 

6. Η διαχείριση του άγχους και καταπίεσης – Υπάρχει μια στρεβλή αντίληψη σε πολλούς  ότι το κάπνισμα σε χαλαρώνει, διώχνει το στρες και το άγχος. 
Το κάπνισμα στην εφηβεία – Newsbeast

7. Η φυσική αμηχανία σε κοινωνικές συναναστροφές, οι περισσότεροι αμήχανοι θέλουν να κάνουν κάτι όταν είναι σε μια κοινωνική συγκέντρωση (π.χ. καφέ, εστιατόριο, ένα ραντεβού) ειδικά να κάνουν κάτι με τα χέρια τους. 
Κάπνισμα στην εφηβεία: ΣΟΚ από το ποσοστό που φτάνει σε ναρκωτικά ...

8. Η ανάγκη των εφήβων για αποδοχή  Οι έφηβοι βιάζονται να μεγαλώσουν, ειδικά στα μάτια των άλλων που τους θεωρούν σημαντικούς και σπουδαίους. το τσιγάρο θεωρείται διαβατήριο ενηλικίωσης. Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν. 

9. Η ηλικία: Οι έφηβοι βιώνουν μια έκρηξη ορμονών, ψυχικές και συναισθηματικές αναταραχές και ανακατατάξεις συμβαίνουν καθημερινά. Αποτέλεσμα να υπάρχει μια  τάση πηγαίνουν κόντρα σε οτιδήποτε τους θυμίζει τον προηγούμενο κόσμο της παιδικής ηλικίας. Αντιδρούν στην προηγούμενη τάξη και ότι  την εκπροσωπεί (οι μεγάλοι, οι γονείς, οι δάσκαλοι, το σχολείο κ.λ.π.) Σε συνδυασμό με τη φυσική περιέργεια, το ρίσκο, την ανατροπή, την αντίδραση που χαρακτηρίζει την ηλικία της εφηβείας οδηγεί τους εφήβους να δοκιμάσουν ανθυγιεινές συνήθειες. Μια από τις πιο βολικές και εύκολες είναι το κάπνισμα. 

Γιατί όμως είναι τόσο επικίνδυνο και ανθυγιεινό το κάπνισμα; 

Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε τι περιέχει ο καπνός του τσιγάρου που μπαίνει μέσα στο σώμα μας μέσα από τα πνευμόνια μας.


Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Εθισμός Η νικοτίνη είναι το πιο βασικό συστατικό του τσιγάρου που προκαλεί εθισμό και είναι τόσο εθιστική, όπως ίσως η ηρωίνη ή η κοκαΐνη. 
Η νικοτίνη επιδρά στην καρδιά, το ορμονικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

Εξάρτηση  Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι μικρό πρόβλημα μπροστά στην ψυχική εξάρτηση του ανθρώπου απο τη συνήθεια του καπνίσματος. Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο (νευροδιαβιβαστές) εμπλέκονται στη δημιουργία εξάρτησης από τον καπνό. Έτσι δημιουργείται αίσθημα διέγερσης, ευεξίας και άλλα συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Το παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κανονικό κάπνισμα. Το 85% του καπνού τσιγάρων σε ένα δωμάτιο οφείλεται στην καύση του τσιγάρου και περιέχει υψηλή συγκέντρωση τοξινών. 
Εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα. Σχεδόν τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι.


 

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο σώμα και στην υγεία μας

1. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα



2. Καρκίνος - Περισσότερο από το  30% όλων των καρκίνων σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα 


3.Αναπνευστικά προβλήματα. Το κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και στο σύστημα μεταφοράς του οξυγόνου στους ιστούς



4. Μείωση της φυσικής ικανότητας, ευάλωτη υγεία.

5.Γήρανση: το συστηματικό κάπνισμα προκαλεί γήρανση του δέρματος 




6. Το κάπνισμα σχετίζεται με το πρόβλημα γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες 



7. Η Οικονομική όψη του καπνίσματος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη αφού το κόστος είναι τεράστιο. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε πόσο στοιχίζει σε ένα καπνιστή  αυτή η καταστροφική συνήθεια. 

8.Μυρωδιά  χέρια και στα ρούχα

9.Κίτρινα δόντια

10. Το κάπνισμα είναι εκτός μόδας, το κάπνισμα είναι ντεμποντέ. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι και τόσο εκτός μόδας το κάπνισμα γιατί, σύμφωνα με την πιο κάτω εικόνα, είμαστε στην Ευρώπη από τις πλέον καπνιστικές χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, η Σουηδία είναι η χώρα με τους λιγότερους καπνιστές με ποσοστό μόλις 16,7%, ενώ ακολουθεί η Βρετανία με 17,3%. Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Βουλγαρία που αγγίζει το 34,8%.Η Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται και στο χάρτη, ανήκει στις χώρες με το υψηλό ποσοστό καπνιστών, αφού απεικονίζεται με μαύρο χρώμα, με το ποσοστό της να αγγίζει το 30-35%.
Πως κόβεται αυτή η βλαβερή συνήθεια; 
Το μεγάλο ερώτημα που θα πρέπει να δώσετε εσείς εξηγήσεις σε μελλοντική έρευνα που θα κάνετε. 
Προς το παρόν όμως δείτε την παρακάτω υπέροχο μικρού μήκους ταινιάκι που έχει σχέση με το κάπνισμα και θα σας συγκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία

 Ακολουθείστε το σύνδεσμο   https://forms.gle/7JDR3VJzcHGNVG1R8   για να απαντήσετε στο 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία.  Οι απαντήσεις πρέπε...