Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Παραδοσιακοί χοροί, μια διαφορετική πρόταση για άσκηση στο σπίτι από τη μαθήτρια του Α2 Ν.Τ.


Οι Babo Koro στον Σταυρό του Νότου | CultureNow.grΗ άσκηση, η γυμναστική δεν έχει ούτε ηλικία, ούτε ικανότητα, όλοι μπορούν να το κάνουν αρκεί να το θέλουν, να το αγαπούν. 

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας στο νου είναι ότι το είδος της άσκησης θα πρέπει να το επιλέγουμε με βάση αυτό που μας αρέσει, αυτό που μας εκφράζει, αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο.

Με αυτό τον τρόπο δεν αποκλείονται άτομα  που έχουν μια σχετική αντιπάθεια στις γνωστές- έντονες- μορφές άσκησης που συνηθίζουν να κάνουν οι αθλητικοί τύποι των γυμναστηρίων. Μάλιστα, αυτά τα άτομα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για άσκηση σε σχέση με τους αθλητικούς τύπους που το κάνουν έτσι κι αλλιώς. 

Κρήτη: Ο βουβός πεντοζάλης που μάγεψε τον Προκόπη Παυλόπουλο - Ο ...Μια καλή ιδέα για αυτούς που δε συμπαθούν ή μερικές φορές τη φοβούνται την έντονη άσκηση είναι ο χορός και μάλιστα ο παραδοσιακός Ελληνικός χορός.

Ο χορός είναι από τους καλύτερους τρόπους γυμναστικής αφού οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω της μουσικής και του χορού. 

Όσοι είναι λάτρεις των Παραδοσιακών χορών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ασχοληθούν με αυτό.

Ο τρόπος αυτής της γυμναστικής μας μαθαίνει πολλά από τον πολιτισμό μας αλλά και έχει τεράστια ποικιλία χορών.




Που ωφελούν οι παραδοσιακοί χοροί;

  • Οι παραδοσιακοί χοροί προσφέρουν σωματική ευεξία σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. 
  • Φαίνονται εύκολοι και καθόλου κουραστικοί αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αφού μπορεί κάποιος να γυμνάσει όλο του το σώμα.
  • Ενεργοποιούν ένα μεγάλο αριθμό μυών και κυρίως είναι απόλυτα αερόβια άσκηση
  • Συμβάλουν στην απώλεια βάρους.
  • Έχουν θετική επίδραση στην λειτουργία της καρδιάς.
  • Καλλιεργούν τον ρυθμό και προσφέρουν ψυχική ευεξία. Το άτομο όχι μόνο γυμνάζεται και μάλιστα έντονα  αλλά χαλαρώνει ψυχικά, φτιάχνει τη διάθεσή του. 


Τι θα πρέπει να προσέξετε. για να είναι πιο αποτελεσματική η άσκηση:


  1. ξεκινάμε από τα εύκολα στα δύσκολα, από τα αργά προς τα γρήγορα
  2. η καθημερινή άσκηση να διαρκεί τουλάχιστον 30-40 λεπτά
  3. να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα 
  4. να το κάνετε με παρέα, με μέλη της οικογένειας ή φίλους, έτσι είναι πιο ευχάριστη η άσκηση.
  5. να φροντίζετε να προσθέτετε καινούργιους χορούς ώστε να συνδυάζετε την άσκηση με τη μάθηση. Μέσα απο το σπουδαίο μέσο Υou Τube μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα μαθήματα για κάθε χορό. Αφιερώστε και λίγο χρόνο στη εκμάθηση καινούργιων χορών. Έτσι το κέρδος θα είναι διπλό. 

Τα παρακάτω βίντεο είναι ενδεικτικά. 
Μπορείτε να διαλέξετε ανάλογα με το δικό σας επίπεδο Φυσικής Κατάστασης, την ηλικία και το πόσο καλά χορεύετε. 

Έτσι, αν είστε αρχάριοι διαλέξτε χορούς εύκολους, ρυθμικούς, π.χ έναν Χασαποσέρβικο.  Και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχουν αργοί, μέτριοι και έντονοι ρυθμοί στον χασαποσέρβικο. Η επιλογή είναι δική σας.


Ένας πολύ όμορφος και χαρούμενος χορός είναι ο Ικαριώτικος. 
Αν δεν τον ξέρετε, υπάρχει το σχετικό βίντεο διδασκαλίας των βημάτων. Ευκαιρία να τον μάθετε και να το χορέψετε.



Μια καλή πρόταση είναι ο σπουδαίος χορός από τη Θράκη Μπαϊντούσκα. Ρυθμικός, έντονος με κινήσεις και των χεριών. 



Τώρα, αν είστε αθλητικοί τύποι, σας αρέσουν έντονοι ρυθμοί μπορείτε να δοκιμάστε έναν εύκολο αλλά έντονα ρυθμικό χορό όπως είναι ο Ποντιακός χορός Κότσαρης

Αν έχετε πιο πολλές απαιτήσεις για πιο μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε ένταση, ρυθμό και δυσκολία βημάτων δοκιμάστε τον σπουδαίο Κρητικό χορό Πεντοζάλης. Μπορεί να τον μάθετε λίγο δύσκολα αλλά η χαρά που θα αισθανθείτε θα σας αποζημιώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία

 Ακολουθείστε το σύνδεσμο   https://forms.gle/7JDR3VJzcHGNVG1R8   για να απαντήσετε στο 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία.  Οι απαντήσεις πρέπε...