Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Συρτός, Καλαματιανός

Στην παρούσα ανάρτηση κάνω μια αρχή στο κομμάτι του μαθήματος που αφορά τους χορούς. 
Ο χορός είναι βασικό μέρος του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής καθώς καλλιεργεί, πέρα από πολλά άλλα οφέλη,  μια ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα, το ρυθμό

  Και είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας, τις ημέρες του εγκλεισμού να κάνουμε άσκηση με χορό. Ο χορός είναι μια σπουδαία αερόβια άσκηση που θα προσφέρει χαρά και δράση στο σπίτι αφού θα το κάνουμε με τους δικούς μας ανθρώπους που κι αυτοί έχουν την ίδια ανάγκη με μας, τη φυσική δραστηριότητα. 

Οι μαθητές/τριες της Β' και Γ' τάξης που έχουν διδαχθεί τους χορούς τις προηγούμενες χρονιές έχουν την ευκαιρία να τους διδάξουν σε αγαπημένα πρόσωπα και ταυτόχρονα να τους χορέψουν μαζί τους.
Οι μαθητές/τριες της Α' τάξης που δεν έχουν διδαχθεί το χορό ας δοκιμάσουν ακολουθώντας τις οδηγίες του video 1 να μάθουν στην αρχή τα βήματα και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να τον χορέψουν παρακολουθώντας το δάσκαλο του βίντεο. Στη συνέχεια να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου που σίγουρα θα ξέρει τα βήματα του συρτού. 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα βήματα είναι 12, προσπαθούμε να κρατήσουμε το ρυθμό  που είναι 7/8 μετρώντας και έχοντας κατά νου ότι το 1 το 7 και το 10 είναι μεγαλύτερα χρονικά από τα υπόλοιπα βήματα. 
Στην αρχή μαθαίνουμε τα πρώτα 6 βήματα που είναι προς τη φορά του χορού. Μετά τα βήματα 7 έως 10 και στο τέλος τα δυο τελευταία. 

Πιο κάτω ακολουθούν κάποια ενδιαφέροντα ιστορικά και λαογραφικά και φυσικά τα δυο βίντεο, το πρώτο για να μάθετε τα βήματα και το δεύτερο για να χορέψετε το χορό. 

Καλή διασκέδαση
Είναι μια μεγάλη προσφορά της Καλαμάτας στο νεοελληνικό πολιτισμό. Για να καταλάβουμε, όμως, το χαρακτήρα, την προέλευση και την ποιότητα του Καλαματιανού χορού, πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα, τι είναι «συρτοί» χοροί, γιατί σε αυτούς ανήκει ο καλαματιανός.



O συρτός - καλαματιανός χορός χορεύεται κυκλικά σε ρυθμό 7/8 κι έχει 12 χορευτικά βήματα.

Ο καλαματιανός είναι ο πιο γνωστός και πιο αγαπητός χορός στην Ελλάδα και παντού όπου υπάρχουν Έλληνες. 
Γενικά, ο συρτός χορός είναι ο πιο διαδομένος και συνηθισμένος χορός των Νεοελλήνων. 
Από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η σεμνότητα στις χορευτικές κινήσεις και η αρχαία λατρευτική καταγωγή του.

Για τη σεμνότητα και την αρμονικότητα, η εκτέλεση του συρτού χορού γίνεται από πολλούς μαζί χορευτές και χορεύτριες, που είναι πιασμένοι από τα χέρια και χορεύουν σε σχήμα κύκλου. Διαπιστώνει κανείς ότι είναι ένας χορός «κυκλικός» ή «κύκλιος», όπως οι ανάλογοι αρχαίοι ελληνικοί χοροί.
Ο πρώτος του χορού, ο κορυφαίος, λέγεται σήμερα «μπροστινός» και είναι αυτός που «σέρνει το χορό». Είναι ο μόνος, που αυτές τις στιγμές έχει ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ο μόνος που μπορεί να έχει χορευτικές πρωτοβουλίες, που οι άλλοι πρέπει να παρακολουθούν και να ακολουθούν.
Τον «μπροστινό» διαδέχονται κάθε τόσο άλλοι, και έτσι όλοι οι χορευτές αλλάζουν στην τιμητική θέση και στις χορευτικές πρωτοβουλίες, έχοντας έτσι την ευκαιρία να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο καλαματιανός χορός. Είναι ο σπουδαιότερος από τους συρτούς χορούς που όλοι τους είναι αρχαίοι ελληνικοί χοροί και είναι χαρακτηριστικός ιδιαίτερα για την αρμονία του, την ποικιλία του, ακόμα και τη λατρευτική καταγωγή του και βέβαια για τον απευθείας δεσμό του με την τελετή και το βαθύτερο νόημα του γάμου.
Ένα άλλο, όμως, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του καλαματιανού χορού είναι η μεγάλη μελωδική ποικιλία που παρουσιάζει. Πολλές φορές, είναι τονισμένος πάνω στη σπάνια μουσική κλίμακα των 7/8, ένα μουσικό μέτρο, που είναι, κατά κύριο λόγο, ελληνικό στην καταγωγή και που βρίσκεται και σε άλλους νεοελληνικούς χορούς.
Η πρωτοτυπία, όμως, στον καλαματιανό χορό είναι ότι οι τρεις μετρικές κινήσεις, που είναι οι βασικές του ρυθμού και που με αυτές «κρατιέται» ο χρόνος του χορού, δεν είναι ισόχρονες, όπως θα περιμέναμε. Αντίθετα, η πρώτη από αυτές έχει μεγαλύτερη διάρκεια ένα όγδοο, από όση έχουν οι δύο επόμενες.
Καθώς, λοιπόν, μπαίνουν μέσα στο βασικό αυτό μοτίβο οι άλλες μελωδικές ποικιλίες και παραλλαγές, γίνονται αιτία για πολλές μουσικές διαφοροποιήσεις, που ακολουθούν η μια την άλλη και γεννούν χρωματισμούς, που χάρη σε αυτούς ο καλαματιανός χορός παρουσιάζεται να έχει και να εκφράζει όχι μόνο μια διαρκή ποικιλία και ευχαρίστηση, αλλά και μιαν αιώνια νεανικότητα, που φαίνεται γεμάτη από αισιόδοξη ψυχολογία για την αντίληψη και το νόημα της ζωής.

Ο καλαματιανός, είναι ένας συρτός χορός που χορεύεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαφοροποιούμενος ελάχιστα, σε ότι αφορά το ύφος του και το ρυθμό. Το χορευτικό του μοτίβο απαρτίζεται από 12 κινήσεις που χορεύονται συγχρόνως από όλους τους χορευτές. και επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια του χορού, στρωτά για τις γυναίκες και λίγο πιο πηδηχτά για τους άνδρες.
  

video 1 : Τα βήματα και η διδασκαλία του χορού

video 2 : η μουσική του χορού για να το χορέψετε.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία

 Ακολουθείστε το σύνδεσμο   https://forms.gle/7JDR3VJzcHGNVG1R8   για να απαντήσετε στο 2ο Quiz στην Οικιακή Οικονομία.  Οι απαντήσεις πρέπε...